Makalu is een berg op de grens tussen Tibet en Nepal en is 8463m hoog. De berg ligt vlakbij de Mount Everest, slechts een kilometer of 22 ervandaan. Vaak worden beklimmingen van deze toppen met elkaar gecombineerd, ook met die van Lhotse, die pal naast de Mount Everest ligt. Op 15 mei 1955 werd de berg als eerste beklommen. Jean Couzy en Lionel Terray stonden als eersten op de top.

Makalu

Makalu beklimmen

Wil je de Makalu beklimmen of een geweldige trekking rondom de berg maken? Het kan allemaal. Hoewel de berg erg dichtbij de Mount Everest ligt, is de regio qua toeristen en bergbeklimmers ietwat rustiger en daarmee authentieker. Vanaf Kathmandu kun je in 14 dagen naar Tumlingtar lopen of er rechtstreeks heen vliegen.

Vanaf daar loop je al slingerend langs de rivier Arun verder omhoog richting Makalu Base Camp op 4870m hoogte. Door middel van deelbeklimmingen start de nodige acclimatisatie aan de hoogte. Zo klim je de ene dag naar kamp 1 om vervolgens meteen weer af te dalen naar Base Camp. De formule hoog klimmen, laag slapen is zeer effectief in de acclimatisatiefase. Als je niet goed acclimatiseert aan de hoogte, is de kans klein dat je zonder problemen de top bereikt én weer veilig beneden komt.

Makalu is een berg met meerdere toppen. De Makalu II (andere naam is Kangchungtse) is 7678m hoog. De derde top is de Chomo Lonzo en is 7804m hoog. Ook deze toppen kun je beklimmen. De meest gangbare route naar de échte top is vanuit het zuidoosten. Deze route loopt langs kamp 1 (6400m), kamp 2 (6800m), kamp 3 (7450m) en kamp 4 (7900m). Vanuit Base Camp naar kamp 1 trek je je stijgijzers aan en ga je een gletsjer over en zie je ook freaky diepe gletsjerspleten. Richting kamp 2 moet je door sneeuw ploeteren en stijle stukken ijs trotseren. Richting kamp 3 moet je een aantal gletsjerspleten oversteken.

Eenmaal bij kamp 3 ben je heel dichtbij de death zone. Die betreedt je als je hoger klimt dan 8000m. Er zit hier zo weinig zuurstof in de lucht, dat je lichaal zichzelf ‘op eet’. Je houdt geen spiermassa meer over, en daarnaast eet je bijna niet. Simpelweg, omdat je het niet wegkrijgt door de grote hoogte. Vanaf kamp 3 eerst nog over steile stukken omhoog en is er ook lawinegevaar. Eenmaal bij kamp 4 aangekomen kun je de volgende dag starten aan de summit push, die een uur of 16 zal duren.

Benieuwd naar een beklimming? Bekijk die in deze video:

Dit is ook leuk!