Dhaulagiri is een berg in een Nepal van 8167m hoog. De berg wordt ook wel witte berg genoemd, omdat deze bijna geheel met sneeuw bedekt is. In 1960 werd de berg als eerste beklommen. Toen stonden onder andere Max Eiselein en Kurt Diemberger op de top. Het bereiken van de top en ook weer veilig beneden komen, is niet iets vanzelfsprekend. Ongeveer 16% van de klimmers van de Dhaulagiri overlijdt tijdens de expeditie.

Dhaulagiri

Dhaulagiri beklimmen

Ja, durf je het aan? Op deze berg is het zoals gezegd niet even vanzelfsprekend dat je ook weer levend terugkomt. De berg staat in de top 10 dodelijkste bergen van de wereld. Dat heeft niet alleen te maken met de enorme hoogte van de berg waarbij je aan kou en hoogteziekte bent blootgesteld. Er is ook een groot lawinegevaar op de Dhaulagiri.

Als je de Dhaulagiri wilt beklimmen, heb je in ieder geval ervaring nodig met klimmen op grote hoogte. Het kan zijn dat dit je eerste 8000er wordt. Meestal wordt daarvoor echter de Cho Oyu gekozen, als ‘eenvoudigste’ 8000er. Daarnaast heb je ervaring nodig met ijsklimmen en rotsklimmen. Om een expeditie te starten, vlieg je eerst naar Kathmandu en ga je vanuit daar naar de stad Pokhara. Je kunt ook vanuit Kathmandu naar Beni rijden en daar de trekking starten. Hoe dan ook kom je uit bij Italian Base Camp op 3660m. Vanuit daar trek je naar Dhaulagiri Base Camp op 4750m.

Eenmaal daar aangekomen begint het echte acclimatiseren aan de hoogte en ga je deelbeklimmingen maken naar de verschillende hoger gelegen kampen. Kamp 1 ligt op 5850m, kamp 2 op 6400m en kamp 3 op 7400m. Zo zul je voor een deelbeklimming naar kamp 1 klimmen en weer slapen in Base Camp. De volgende beklimming is dan naar kamp 1 klimmen, daar slapen, door naar kamp 2. Daarna daal je weer af naar Base Camp. Door voldoende rust en goed te acclimatiseren, is de kans groter dat je de top bereikt. De meest standaard route loopt via de noordoostgraat.

Als je liever een trekking om de berg heen maakt, dan kan dat natuurlijk ook! Die is ook best spannend met het oversteken van een rivier en van een gletsjer.

Dit is ook leuk!