Annapurna I is een berg van 8091m hoog en is de tiende hoogste berg op onze aarde. De berg ligt in Nepal in het ook zo genoemde Annapurna-gebergte. Daar liggen nog meer toppen met dezelfde naam, alleen het cijfer erachter laat zien dat het om een andere top gaat. Zo heb je ook nog de Annapurna II, III en IV. Annapurna I is de eerste 8000er die ooit beklommen is. Dat was op 3 juni 1950. Toen stonden Louis Lachenal en Maurice Herzog als eersten op de top.
Annapurna I beklimmen
Ben je van plan om de Annapurna I te beklimmen? Weet waar je aan begint. Van alle 8000ers wordt deze de meest dodelijke genoemd. Waarom? Dat is, omdat van iedere drie klimmers die de top bereiken, er één niet levend terugkeert van de berg. Een kans van één op drie om te sterven dus. De berg is verraderlijk. Het barst er van de gletsjerspleten die zo diep zijn, dat je de bodem niet ziet. Ze zitten vaak verstopt onder een laag sneeuw. Daarnaast is het er een grote kans dat je door een lawine mee naar beneden gesleurd wordt.
Als je je er toch aan gaat wagen: de meeste expedities ontmoeten elkaar in Kathmandu en reizen dan als groep naar Pokhara. Pokhara is het startpunt van vele beklimmingen en trekkings in de Annapurna-regio en ook die van Dhaulagiri. Veel expedities kiezen als acclimatiseringstrek de trek naar Poon Hill. Dat ligt op 3210m hoogte en geeft een fantastisch uitzicht op het gebergte, wauw!
Via allerlei kleine dorpjes waar je overnacht in theehuizen en lodges kom je langzaam maar zeker tot grotere hoogte. Je acclimatiseert dus al langzaam aan de hoogte, terwijl je je richting base camp begeeft op 4130m. Vanaf daar start het échte acclimatiseren aan de grote hoogte en maak je deelbeklimmingen naar de verschillende kampen op de berg voordat je aan de toppoging begint. Kunt naar de top via de noordwand en de zuidwand. De laatste is zeer moeilijk en doet bijna niemand. Bij de Nederlandse expeditie in 1977 werd er via de noordwand ook nog over een erg steile graat. Er was geen andere mogelijkheid dan die graat te nemen, omdat er lawinegevaar was. Deze graat heeft sinds deze expeditie de bijnaam Dutch Rib gekregen.
Wil je je leven niet op het spel zetten en slechts een deel de hoogte in? Dan is de Annapurna circuit trek wel iets voor je. Bekijk deze vette video met beelden van deze trekking. Je krijgt een goed beeld van de prachtige omgeving en de Nepalse cultuur.