Kangchenjunga is een berg van 8586m hoog en ligt in de Himalaya. De berg ligt op de grens van Nepal en India. De berg heeft maar liefst vijf toppen! De échte top is 8586m hoog. De westelijke top is 8505m, de centrale top is 8482m, zuidtop is 8494m en de vijfde top, de Kangbachen, is 7903m hoog. Omdat de berg heilig is voor het lokale volk in de Sikkimregio in India, klim je tot een paar meter onder de top uit respect. Op 25 mei 1955 stonden er als eerst mensen op de top. Dit waren Joe Brown en George Band uit Groot-Brittannië.

Kangchenjunga

Kangchenjunga beklimmen

De top van de Kangchenjunga bereiken, doe je niet zo gemakkelijk. Het vraagt naast een goede voorbereiding en goede acclimatisatie aan de hoogte, ook ervaring met klimmen. In het boek Beyond Possible van Nimsdai Purja (ook verfilmd en op Netflix te zien (14 peaks: Nothing is impossible) wordt gedetailleerd beschreven wat voor logistiek er komt kijken bij een beklimming van zo’n enorme berg. Zo zijn er teams die vooruit werken en zorgen dat de fixed lines, de klimtouwen, aan de berg worden bevestigd. Dit zorgt ervoor dat teams die omhoog gaan, sneller omhoog kunnen.

Iedere expeditie is ook op elkaar aangewezen. Als iemand geen touwen bevestigt, kan een beklimming langer duren en kan het gunstige weer om de top te halen voorbij zijn voor je het weet. Vaak wordt een toppoging gestaakt vanwege slecht weer. Zo kunnen er op die hoogte winden zijn van meer dan 160km per uur en het is daar bovendien ijskoud. Echter kan het ook stralend weer zijn en dan is het bereiken van de top wat dat betreft ‘makkelijk’.

Om de top van de Kangchenjunga te bereiken zijn er vier routes. Er is één route vanuit India, de andere drie vanuit Nepal. Aan de Nepalese kant ligt het Base Camp op 5190m hoogte. Dat voel je wel aan je ademhaling. Op die hoogte zit er slechts 50% zuurstof in de lucht. De Nederlander Wilco van Rooijen heeft ook een poging gedaan om de Kangchenjunga te beklimmen. Zijn verslag lees je hier.

Dit is ook leuk!