Nanga Parbat is een berg in Pakistan en is 8125m hoog. Daarmee is deze 8000er de negende hoogste berg op deze aarde. Nanga Parbat is een berg met vele bijnamen, die niet allemaal even aantrekkelijk klinken, zoals Killer Mountain. De berg heet zo, omdat de berg veel levens eist. Over tevergeefse reddingspogingen vind je op internet genoeg artikelen, waaronder deze. Daarnaast betekent Nanga Parbat ‘de naakte berg’. De berg wordt ook wel Diamir genoemd, wat dan weer Koning der bergen betekent. Deze ‘koning’ werd in 1953 voor de eerste beklommen. Hermann Buhl stond als eerste op de top.

Nanga Parbat

Nanga Parbat beklimmen

Als je de Nanga Parbat wilt beklimmen, moet je stalen zenuwen hebben. Allereerst betreedt je een regio waar politieke spanningen heersen. Zo was er in 2019 geen reddingspoging mogelijk, vanwege spanningen tussen India en Pakistan. Een aantal jaren daarvoor, in 2013, kwamen er in een aanslag door de Taliban elf mensen om uit verschillende landen. Dit was het gevolg van politieke spanningen tussen de Taliban en de VS. Het gebied ligt erg afgelegen. Zo kun je het base camp alleen lopend of op de rug van een ezel bereiken. Natuurlijk kan je ook met een helikopter, maar dan moet je wel je flappen trekken.

Je kunt de berg beklimmen vanuit India en vanuit Pakistan en er zijn verschillende routes omhoog. De meest gangbare en ‘makkelijke’ routes zijn de Kinshofer route en de route over de westelijke Diamir wand. De zuidwand, Rupal, is ruim 4km hoog. Die route is erg moeilijk en wordt daarom niet vaak gekozen. Dat geldt ook voor de noordwand, Rakhiot. Via die wand zijn er maar twee routes voltooid. Er zijn ook klimmers die zich willen wagen aan de Mazeno graat. Deze graat is 13km lang en je komt langs acht pieken hoger dan 6800m. De meeste beklimmingen via deze route waren niet succesvol.

De meest gangbare manier om bij het basiscamp aan Pakistaanse kant uit te komen is door te vliegen op Islamabad en dan via de Karakoram snelweg naar Gilgit (noordelijk van de berg) of Skardu (zuidelijk van de berg) te reizen. Deze stadjes zijn de perfecte uitvalsbasis voor expedities. Alle benodigdheden worden op ezels geladen en de trekking naar basecamp begint.

In onderstaande video zie je een 3D-route vanaf Fairly Meadows naar de top van de Nanga Parbat:

Dit is ook leuk!