Denali is een berg in de Verenigde Staten en is 6194m hoog. De berg ligt in de staat Alaska. Denali is ook de allerhoogste berg in de Verenigde Staten en ook van het gehele continent Noord-Amerika. Hierdoor behoort de berg tot één van de zeven toppen, de hoogste top van elk van de zeven continenten. Andere toppen die hiertoe behoren zijn bijvoorbeeld de Mount Everest in Azië en de Kilimanjaro in Afrika. Op 7 juni 1913 stonden als eerst mensen op de top. Dit waren Robert Tatum, Walter Harper, Hudson Stuck en Harry Karstens. Vroeger heette de berg Mount McKinley.

Denali

Denali beklimmen

Denali ligt midden in nationaalpark Denali, midden in Alaska. Er zijn expedities naar de top. Zo’n expeditie duurt ongeveer 3 weken. Als je naar de top van deze berg wilt, dan kan dat met en zonder gids. Voordat je het nationaalpark binnengaat registreer je jezelf. Zo houdt men bij wie zich in het park bevinden, ook in geval van nood. Voor het beklimmen van deze berg is het goed om te weten dat je zelf al je spullen omhoog moet slepen om de verschillende kampen op te zetten. Denk aan een zware rugzak van zo’n 20 tot 25 kilo. En dat is het niet alleen, ook trek je een slee omhoog met daarop een gewicht van 30 tot 40 kilo.

Op deze berg kun je ook te maken met hoogteziekte, maar de uitdaging van deze berg zit hem vooral in je uithoudingsvermogen. Je maakt lange dagen van tussen de 6 en 8 uur lang lopen met het vele gewicht op je rug en achter je aan slepend. Als je sowieso goed wilt acclimatiseren aan de hoogte is de richtlijn van 300m per dag een goeie.

De West Buttress route

De meest gangbare route naar de top is de West Buttress route. Voor deze route heb je maar een beperkte technische ervaring nodig. Voor de westgraat (route West Rib) heb je dan wel weer veel technische ervaring nodig. Hoe dan ook, hoe kom je er? Veel expedities starten met een vlucht vanuit Talkeetna naar Denali basecamp op 2194m. Vervolgens ga je met al je spullen van het basecamp via de Heartbreak Hill de Kahiltna gletsjer op. Als je bang bent aangelegd, kan je beter niet een gletsjerspleet in kijken. Dan loop je verder naar kamp 1 op 2194m. Iets verderop ligt Ski Hill. Daar kies je welke route omhoog je neemt. De West Buttress route loopt vervolgens richting kamp 2. Dat ligt op 3413m hoogte. Richting kamp 3 (4328m) kom je langs de Motorcycle Hill, de Squirrel Hill en de Windy Corner. Die namen spreken wel tot de verbeelding.

Kamp 3 is vervolgens de uitvalsbasis voor het beklimmen van de top en het verdere acclimatiseren.. Vanaf kamp 3 is het een kleine 900m omhoog naar High Camp. Op weg daarnaartoe is het ook tijd om gezekerd via vaste touwen omhoog te gaan. Het wordt vanaf dan ook steeds kouder en het weer kan ook plotseling omslaan. Vlakbij het kamp ligt the edge of the world. Heb je hoogtevrees? Kijk dan maar niet de 2000m diepe afgrond in. Brrr…

Tussen High Camp (5242m) en de top kom je langs nog tot de verbeelding sprekende stukken route: de Autobahn, Denali pas, Football Field, Pig Hill en de topgraat. Zo is de Autobahn een lang vlak stuk gletsjer en het Football Field een relatief vlak stuk. Echt voetballen is er niet bij. Daar heb je en geen zuurstof voor en de top is bijna binnen handbereik.