Aconcagua is een berg in het Andesgebergte van 6962m hoog en ligt in Argentinië. Het is de hoogste berg van dit land en daarmee van heel het continent Zuid-Amerika. Net als Denali en Mount Everest behoort deze berg dan ook tot één van de zeven toppen. De normaalroute is via de noordkant van de berg. De eerste beklimming was in 1897 door Mathias Zurbriggen.

Aconcagua

Aconcagua beklimmen

Aconcagua ligt midden in het nationaalpark Aconcagua, ook wel bekend als Provincial Park. Het uitgangspunt voor de beklimming is de stad Mendoza. Deze stad is de hoofdstad van de Argentijnse wijnindustrie. Dus als je de top hebt bereikt, dan kan je lekker proosten met een heerlijke Chardonnay. Als je je aansluit bij een expeditie dan is alle vervoer, eten en overnachting meestal vooraf geregeld en betaal je een vaste prijs. Je kunt ook zelf naar het nationaalpark reizen met de bus. Vanaf Mendoza doe je dan zo’n 3,5 uur over ruim 90km. Een beklimming is het beste om te doen in de zomer op dit halfrond, dus december en januari vanuit Nederland gezien. Dan is het weer het meest stabiel.

Vanuit de ingang van het nationaalpark ben je nog maar heel even op weg naar Puente del Inca. Op dit startpunt komen de meeste bergbeklimmers en wandelaars samen, ook voor andere routes en beklimmingen. De start van de expeditie naar de top van de Aconcagua start bij de ingang van het nationaalpark op 2400m hoogte bij de Vacas Valley. Op de eerste trekkingsdag ga je 5 uur wandelen naar Pampa de Leñas op 2800m. Daarna verder omhoog naar de Casa de Piedra. Dat ligt al op 3200m. Dat voel je dan al best goed. Onderweg naar dit kamp kun je de Aconcagua al zien, gaaf!

Van kamp naar kamp – deelbeklimmingen

Na de Casa de Piedra is de volgende overnachtingsplek de Plaza Argentina. Dat ligt op 4200m hoogte. Om daar te komen loop je langs de Rio Relinchos, een rivier die je meerdere malen moet oversteken. De Plaza Argentina is bij veel expedities voor een dag of drie de plek om rustig te acclimatiseren aan de hoogte, voordat de expeditie verder gaat naar kamp 1 (4800m). Vanaf dit punt doen veel expedities deelbeklimmingen: van de Plaza Argentina omhoog naar kamp 1 en meteen weer afdalen naar de Plaza. Dit wordt ook zo gedaan tussen kamp 1 en 2, en kamp 2 en 3.

Vanaf Plaza Argentina naar kamp 1 moet je de Relinchos gletsjer over. Hier zie je ook de iconische ijspegels die vanaf de grond af omhoog staan. Onderweg naar kamp 2 (5600m) is het een pittige klim omhoog, waarbij je ook vaak onbeschut loopt. Op de berg kan het enorm hard waaien. Van kamp 2 klim je (vaak met stijgijzers en klimbijl) omhoog naar kamp 3 (6095m). Een andere naam voor kamp 3 is Rocas Blancas.

Eenmaal bij kamp 3 is de top redelijk binnen handbereik. De start van een toppoging is vaak midden in de nacht. De route loopt via de ‘berghut’ Indepencia over de Cresta del Viento. Daarna is het nog 400 meter naar de top over de Canaleta. Dit is een stuk berg dat bezaaid ligt met gruis, loszittende stenen, waardoor je niet snel omhoog kunt lopen. En dan…ja! De top van de Aconcagua is bereikt, wow wat een uitzicht!