Berg Vinson, vaak Vinsof Massif genoemd, is een berg in het westen van Antarctica en is 4892m hoog. Deze berg is vernoemd naar Carl Vinson. Hij zette zich veelal in voor de ontdekking van Antarctica. Het Vinson Massif is de hoogste berg van het continent Antarctica en is daardoor één van de ‘zeven toppen’.
De berg is onderdeel van het Ellsworthgebergte en heeft een totale lengte van 22km en een breedte van 13km. In 1958 is de berg voor het eerst ontdekt. 8 jaar later werd de berg door het team van Nicholas Clinch voor het eerst beklommen. Carl Vinson financierde deze expeditie.

Vinson Massif
Afbeelding van Shutterstock

Vinson Massif beklimmen

Als je de Vinson Massif wilt beklimmen, dan mag je je portemonnee trekken, want je moet behoorlijk wat kilometers afleggen om er überhaupt te komen. De meeste expedities starten vanuit Punta Arenas in Chili. Je vliegt vanaf daar naar de Union gletsjer. Vanaf deze gletsjer ga je vervolgens per vliegtuig of helikopter naar het basiskamp. Er zijn ook expedities die per boot gaan. Of je vertrek loopt zoals verwacht, is afhankelijk van het weer. Dat kan behoorlijk extreem zijn. Vanwege slechte weersomstandigheden kan het ook voorkomen dat een beklimming naar de top wordt afgeblazen.

Een beklimming naar de top van het Vinson Massif doe je onder begeleiding van ervaren berggidsen gedaan. Die laten je zien waar en hoe je het beste omhoog gaat en houden rekening met de vele gevaren op de berg, zoals vallend gesteente, gletsjerspleten, lawines en noodweer. Daarnaast kan het extreem koud zijn en dien je je daarop goed voor te bereiden door een goede uitrusting en warme kleding. Denk aan ijsbijlen, touwen, bergschoenen, thermokleding. Ondanks de relatieve hoogte van de berg, kun je dus gemakkelijk bevriezingsverschijnselen oplopen. En bovendien kan je ook te maken krijgen met hoogteziekte.

Technisch is de berg niet extreem uitdagend, maar er zijn stukken waar je gezekerd met touwen omhoog gaat en sommige stukken zijn erg steil. Op sommige stukken is het stijgingspercentage meer dan 45 graden. Wanneer er iets gebeurt tijdens een beklimming is dat heel risicovol, met name, omdat je zo afgelegen bent en het lang duurt voordat er hulp van het vasteland kan komen.

Bekijk hier de beklimming van het Vinson Massif:

Dit is ook leuk!