Noshaq is een berg in Afghanistan en is 7492m hoog. Het is de hoogste berg van het land en ligt in het Hindoekoesjgebergte, relatief vlakbij de hoofdstad Kabul in de Wakhan-corridor. Dat is de smalle strook land op de grens met Pakistan, in het noordoosten van Afghanistan. De naam van de berg komt uit het Wakhi en betekent Negen Pieken. Soms wordt de naam van de berg ook anders gespeld: Nowshak of Noshakh.

De eerste geregistreerde beklimming van Noshaq was in 1960 door een Franse expeditie onder leiding van Gerard Herzog. Sindsdien hebben vele klimmers geprobeerd de top te bereiken, maar de berg blijft een uitdagende en gevaarlijke beklimming vanwege de grote hoogte, het onvoorspelbare weer en de afgelegen locatie. In 2009 werd de berg als eerste door twee Afghanen succesvol beklommen. Dit waren Malang en Amruddin.

Noshaq

Noshaq beklimmen

Het beklimmen van de Noshaq is geen eitje. Grotendeels is de oorzaak de instabiliteit van het land en de afgelegen ligging. Het kan een hele klus zijn om alle logistiek voor een expeditie te regelen, met daarbij ook oog op veiligheid in een door oorlog verscheurd land.

De berg biedt een verscheidenheid aan routes en uitdagingen, van de klassieke noordwestelijke bergkam tot meer technische en veeleisende graten op de oost- en zuidflanken. Daarnaast heb je een goede conditie nodig, technische klimervaring en ook ervaring met alpine klimmen. Een expeditie naar zo’n hoge berg neemt meestal enkele weken in beslag. Dat komt doordat je moet acclimatiseren aan de hoogte en in deelbeklimmingen naar boven gaat. Daarnaast kan het weer in de bergen extreem zijn en plotseling veranderen; harde winden, sneeuwstormen. En daarnaast is het natuurlijk erg koud en moet je uitkijken voor bevriezingsverschijnselen.