Aragats is een berg én stratovulkaan in Armenië en is 4090m hoog. Het is de hoogste berg van het land. De berg heeft niet één, twee of drie, maar zelfs vier toppen! De hoogste top is de noordtop (4090m), dan volgt de westtop (3995m), de oosttop (3908m) en de laagste is de zuidtop (3887m). Tegenwoordig wordt de berg veel beklommen. Als Westerling een vergunning krijgen, is nog best een uitdaging. In juli 1843 was dat nog een eitje (op de beklimming na dan) en stonden Moritz Wagner en Khachatur Abovian als eersten op de top.

Aragats

Aragats beklimmen

Wil je een van de toppen van de Aragats beklimmen? Of misschien wel allemaal? Plan dan je beklimming in de periode eind mei tot begin oktober. Dan is er op de berg het beste weer en is het ook niet te koud. Door de hoogte van de berg is het raadzaam niet in een keer naar de top te willen lopen, want dan kan je zeker te maken krijgen met hoogteziekte. Een beklimming van de Aragats doe je dan meestal ook in een dag of twee. Wandelen wordt afgewisseld met op handen en voeten naar boven, maar ook moet je je kunnen zekeren en met touwen kunnen klimmen.

Om de berg te bereiken, reis je eerst naar Jerevan, de hoofstad van Armenië. Dan reis je naar het dorpje Aragats (met auto of ov). De route naar boven is richting de zuidtop. Onderweg kom je door een heel afwisselend gebied van alpenweiden, steile hellingen en indrukwekkende rotsmassieven. In dit gebied vind je ook mooie meren en weidse valleien. Op de berg zijn er twee kampen waar je kunt slapen om uit te rusten en te wennen aan de hoogte. Kamp 1 ligt op 3200m en kamp 2 op 3600m. In kamp 2 slaap je voordat je de volgende ochtend op tijd een toppoging doet. Voor dat laatste stuk omhoog heb je stijgijzers, pikhouweel en touwen nodig. Dat geldt natuurlijk vooral als er sneeuw en ijs ligt. Er zijn ook video’s waarin mensen redelijk makkelijk zonder uitrusting omhoog gaan.