De Etna is een 3329m hoge berg én vulkaan op Sicilië, een eiland in het zuiden van van Italië. Doordat de vulkaan actief is, wordt deze steeds hoger, omdat de lava stolt en steeds meer opstapelt. Daarnaast is de Etna de hoogste berg op Sicilië: Dus waar je ook bent op het eiland, je ziet deze imposante vulkaan.

De Etna is ontstaan op de plaats waar de Afrikaanse aardplaat en de Eurazische aardplaat op elkaar botsen. Als je de Etna gaat bekijken of beklimmen dan zul je zien dat de vulkaan bestaat uit twee kraters en een grote kloof. De kraters heten Trifoglietto en Mongibello, de kloof heet Valle del Bove. Daarnaast is de Etna zowel een stratovulkaan als een schildvulkaan en barst daarom op verschillende manieren uit.

Etna beklimmen

Je kunt de vulkaan beklimmen, op eigen houtje (via de gebaande paden) of met een gids. De dorpjes Catania en Taormina liggen vlakbij de vulkaan. Met je eigen huurauto of lokaal vervoer rij je naar verschillende parkeerplaatsen, waarvandaan je verder naar de top wandelt of rijdt.

Zo kun je naar Rifugio Sapienza rijden. Dat ligt op 1900m. Daarvandaan loop je naar de Monti Silvestri kraters. Dit is een vrij makkelijke wandeling. Ben je nog niet moe? Dan kan je nog verder omhoog!

Vanaf de parkeerplaats is er een kabelbaan naar 2500m hoogte, maar daar is ook een pad naartoe. Dat is een leuke uitdaging. Het pad omhoog is behoorlijk steil en je hebt goede schoenen nodig met goed reliëf. Er liggen veel losse stenen en gruis, waardoor je goed moet uitkijken waar je je voeten zet.

Als je bent aangekomen op 2500m kun je zelfs nog hoger gaan. Ben je moe van de wandeling? Neem dan een jeep omhoog naar de top van de krater. Voel je je fit genoeg, dan kan je over een verhard, makkelijk pad naar het hoogste punt op 3000m lopen. Je bent dan bij het Osservatore aangekomen en je kunt daar al de zwavellucht ruiken.

Omdat de Etna een actieve vulkaan is, moet je er rekening mee houden dat je dagtrip niet door kan gaan en de berg voor je veiligheid wordt afgesloten.

De Etna uitbarsting

De Etna is dus een erg actieve vulkaan die regelmatig uitbarst. Meestal vallen die uitbarstingen mee, maar in 2001 duurde de uitbarsting 24 dagen lang en die zorgde voor een hoop schade. Onder andere aan de kabelbaan, waarmee je een eindje richting de top kunt. In onderstaande video kun je uitbarstingen van de Etna uit februari 2020 bekijken.

Dit is ook leuk!