Snowdon is een berg in het Verenigd Koninkrijk en is 1085m hoog. De berg ligt in Wales en heet in het Welsh Yr Wyddfa. Het ligt midden in het nationaal park Snowdonia (leuk bedacht) en net als vele andere duizenden toeristen kun je je wagen aan een beklimming naar de top. Maar natuurlijk kan je ook volop andere wandelingen / hikes maken in het nationale park. Volgens de site kun je dik 1497 mijl aan wandelpaden ontdekken. Omgerekend ruim 2400 kilometer.

Snowdon
Snowdon (afbeelding Unsplash)

Snowndon beklimmen

Als je Snowdon gaat beklimmen, dan bezoek je eigenlijk een begraafplaats. Er is een legende die stelt dat de grootse krijger Rhitta Gawr hier begraven ligt. Daarnaast zal het je niet verbazen dat er op de top van Snowdon vaak sneeuw ligt. De naam van de berg is afgeleid van het oud-Welsh ‘Snoeddwy’, wat ‘sneeuwberg’ betekent.

Net als Ben Nevis biedt Sneeuwdon een groot aanbod aan wandelpaden voor avonturiers van alle niveaus. Het populaire Llanberis Pad is een van de meest toegankelijke routes naar de top, terwijl de meer uitdagende Snowdon Ranger en Crib Goch routes geschikt zijn voor ervaren wandelaars. Welk pad je ook kiest, de uitzichten en omgeving zijn prachtig. Weg van alle hectiek uit de stad en in het verkeer.

Wil je meer van de berg meekrijgen dan erop te wandelen? Dan kan je kiezen voor de rotsformaties van Crib Goch. Dat biedt uitdagende klimroutes. In het meer van Llyn Llydaw kun je (ijskoud) zwemmen. En in de winter kan je met ijsklimuitrusting naar de top.

Routes naar de top van Snowdon

  1. Llanberis Pad (Llanberis-route)

De Llanberis-route is de meest populaire en toegankelijke weg naar de top van Snowdon. Deze route begint in het pittoreske dorpje Llanberis aan de voet van de berg en biedt wandelaars een goed gemarkeerd, breed pad dat geleidelijk omhoog loopt. Onderweg kom je langs historische bezienswaardigheden zoals het oude mijnbouwdorp en de ruïnes van Hafod Eryri, het voormalige treinstation van Snowdon. De Llanberis-route is ideaal voor beginners en gezinnen, maar het kan in de zomermaanden erg druk zijn.

  1. Watkin Pad (Watkin-route)

Voor avontuurlijke wandelaars biedt de Watkin-route een uitdagendere en minder drukke optie. Deze route begint bij de parkeerplaats van Nant Gwynant en leidt je door prachtige bossen en langs indrukwekkende watervallen voordat je de steilere hellingen van Snowdon bereikt.

De Watkin-route de meest veeleisende route. Het uitzicht op de weg naar de top is adembenemend, en je passeert enkele van de meest indrukwekkende geologische kenmerken van de berg, zoals de beroemde Gladstone Rock.

  1. Pyg Track (Pyg-route)

De Pyg Track, genoemd naar de Pen y Gwryd-hut in de buurt, is een populaire keuze voor diegenen die een uitdagende maar goed begaanbare route zoeken. Deze route begint bij de parkeerplaats van Pen y Pass en biedt spectaculaire uitzichten op het Snowdon-massief. De Pyg Track is iets korter dan de Llanberis-route en biedt een aantal spannende beklimmingen en afdalingen. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op het naburige meer van Glaslyn en de Crib Goch-bergkam.

  1. Snowdon Ranger Path (Snowdon Ranger-route)

De Snowdon Ranger-route is genoemd naar John Morton, de legendarische ‘Snowdon Ranger’ uit de 19e eeuw. Deze route begint bij het dorp Rhyd Ddu en biedt wandelaars een rustigere en minder drukke optie. Hoewel de route redelijk uitdagend is, is het pad goed onderhouden en biedt het een aantal geweldige uitzichtpunten onderweg. Een hoogtepunt van deze route is het prachtige uitzicht op het kristalheldere meer van Llyn Cwellyn en de omliggende heuvels. Het is een geweldige keuze voor diegenen die wat meer rust en stilte zoeken tijdens hun beklimming van Mount Snowdon.

Wil je ook een staaltje insane hiking zien?

Dit is ook leuk!