De Dufourspitze is de hoogste berg van Zwitserland en is maar liefst 4634m hoog. De berg maakt indruk met steile rotswanden, mega gletsjers en veel sneeuw. De eerste beklimming vond plaats op 1 augustus 1855. Een groep van zeven klimmers bereikte de top succesvol. En er zijn nog steeds mensen die een poging naar de top wagen, hoewel een beklimming behoorlijk wat techniek en ervaring vereist. Meer weten? Lees verder onder de foto!

Dufourspitze beklimmen

De meeste expedities naar de top van de Dufourspitze beginnen vanuit het stadje Zermatt. Dat is ook de uitvalsbasis voor beklimmingen van de Matterhorn. Er zijn verschillende routes naar de top en drie daarvan starten bij de Monta Rosa hut. Deze hut ligt op 2883m hoogte en heeft slaapplaatsen voor 90 gasten en je kunt er heerlijk eten en op krachten komen (voor of na een beklimming). Daar kom je vanuit Zermatt met het treintje naar de Rotenboden en daarna een hike over de Gornergletsjer.

De normale, standaardroute start dus vanuit de Monte Rosa hut. Vanaf de hut volg je de route over de Grenzgletscher. Deze gletsjer is vaak bedekt met sneeuw en vereist het gebruik van stijgijzers en touw. Vervolgens klim je richting het Sattel, de verbinding tussen de bergen Dufourspitze en Nordend. Dit deel is technisch minder moeilijk, maar vereist doorzettingsvermogen. Vanaf de Sattel volgt een rotsgraat, de Südwestgrat, die leidt naar de top. Dit deel bevat rotsklimmen en smalle richels. De klim is technisch uitdagend en je moet zeker geen last hebben van hoogtevrees. Vanaf de hut duurt deze route ongeveer 9 uur.

Een andere route die je kunt nemen is de route over de westgraat. Ook hier begint de tocht bij de Monte Rosa Hut. Dan neem je dezelfde route over de Grenzgletscher tot aan de westelijke flank van de Dufourspitze. De westgraat van de berg is steiler en technischer dan de normale route en hierdoor ook behoorlijk uitdagend. Je moet ervaring hebben met klimmen op rotsen en sneeuwvelden. Daarnaast is de route behoorlijk onbeschut. Het laatste stuk naar de top is zeer steil en je moet sneeuw en ijs de baas zijn. Een klim naar de top en terug naar de hut kost ongeveer 11 uur.

Je kunt de Dufourspitze ook beklimmen door de noordwand te kiezen. Deze route heet ook wel de Nordend route. Uitvalsbasis is de Monte Rosa hut of de Bordier hut. Deze hut ligt op 2886m hoogte. Vanuit hier is de tocht omhoog uitdagender dan vanuit de Monte Rosa hut. Allereerst moet je een gletsjer oversteken en dit vraagt ervaring met het gletsjers. Bovendien zijn er gletsjerspleten waar je in kunt vallen. Wanneer je de noordwand wilt beklimmen, heb je veel ervaring in het beklimmen van ijs en gemengde rots- en sneeuwsecties. De laatste meters naar de top zijn extreem steil. Met deze route ben je tussen de 12 en 15 uur bezig.

Vanuit Italië kun je kiezen voor de Zuidoostgraat. Hierbij start je vanuit de Marinelli Bombardieri hut. Deze hut ligt op 2813m. Allereerst moet je de Liskammgletsjer over. Vervolgens moet je skills met ijs- en rotsklimmen bezitten om hogerop te komen. Op deze route is het minder druk dan op de andere routes, want het is meer afgelegen. Verder omhoog naar de top moet je sneeuw en ijs trotseren. Hiermee ben je in totaal ruim 13 uur bezig.

Benieuwd geworden naar beelden van een beklimming? Kijk dan deze toffe video:

Dit is ook leuk!