In welk land ligt de top van de Mont Blanc eigenlijk: Italië of Frankrijk? Hier zijn de meningen over verdeeld. Ook vinden verschillende mensen dat de Mont Blanc met 4810m de hoogste berg van Europa is. Weer anderen zeggen dat dit de Elbroes (5642m) in Rusland is. Dat ligt er aan dat er onenigheid is over waar op de kaart het continent Europa ophoudt en waar het continent Azië begint. Waar lijkt me geen twijfel over bestaat is hoe tof deze berg is! Hieronder zie je een paar geweldige foto’s van Unsplash. De berg heet vanuit het Frans vertaald: witte berg. Er ligt namelijk altijd sneeuw op de top, in welk seizoen dan ook.

Mont Blanc beklimmen

De top van de berg werd voor het eerst bereikt op 8 augustus 1786. Dit waren Jacques Balmat en Michel Gabriel Paccard, twee inwoners uit het nabijgelegen stadje Chamonix. Sindsdien zijn er vele beklimmingen gedaan. De berg is behoorlijk populair onder bergbeklimmers, waardoor het, vooral in de zomer, erg druk kan zijn op de berg.

Een populaire route is de Goûter-route. Onderweg naar de top overnacht je in hutten op verschillende hoogtes. De hoogstgelegen hut is de Aiguille du Goûter op 3817m. Een beklimming van de Mont Blanc vereist vooral doorzettingsvermogen. Er zijn heel wat reisorganisaties, zoals the Moutain Network, die mensen met beperkte klimervaring naar de top krijgen.

Voor de beklimming heb je sowieso stijgijzers nodig, want je moet over ijs en gletsjers heen op sommige stukken van de route. Ook heb je klimtouwen nodig, want hier en daar is het pad erg steil.

Daarnaast is het slagen van een beklimming vooral afhankelijk van het weer en van je eigen fysieke gesteldheid. Het weer op de Mont Blanc kan ook onvoorspelbaar zijn en daardoor gevaarlijk. En de hoogte van de berg is dusdanig, dat je te maken kunt krijgen met hoogteziekte. Zelfs de meest fitte mensen kunnen zo ziek worden, dat ze niet verder omhoog kunnen en zelfs zo snel mogelijk moeten afdalen. Langzaam stijgen en wennen aan de hoogte is het beste. Dit is soms lastig, als expedities te kort duren.

Bekijk hier een toffe video van een beklimming:

Dit is ook leuk!