In Italië, een kleine kilometer aan de zuid-west kant van de Mont Blanc ligt de Picco Luigi Amedeo. Deze berg is 4469m hoog en is daarmee de op één na hoogste berg van dit land. De berg heeft als naam Picco Luigi Amedeo, omdat dit de naam is van de man die als eerste op de top stond. Dat was in het jaar 1906. Samen met de hertog van Abruzzen bereikte Lodewijk Amadeus van Savoye het hoogste punt van deze indrukwekkende berg. Lodewijk was een alpinist en heeft naast deze berg ook als eerste in Alaska de Mount Saint Elias (5489m) beklommen. De Chogolisa en K2 heeft hij ook geprobeerd te beklimmen, helaas zonder succes. De Abruzzi route op de K2 is wel vernoemd naar zijn klimpartner.

Deze afbeelding is van Wikipedia, niet bewerkt, met titel: De Picco Luigi Amedeo rechts van de Mont Blanc en links van de Mont Blanc de Courmayeur

Picco Luigi Amedeo beklimmen

Deze berg wordt nog steeds beklommen. De hele regio is populair bij bergbeklimmers. Om de top van deze berg te bereiken, moet je wel wat klimervaring hebben. Op de route zijn veel loszittende stenen en ook moet je een gletsjer over, waar je over de nodige gletsjerspleten heen of omheen moet. Daarnaast zijn sommige stukken heel steil. Het weer in de bergen kan soms ook onvoorspelbaar zijn, daarom vraagt een beklimming altijd een goede voorbereiding.

Er zijn verschillende routes omhoog naar de top. Onderweg omhoog kun je overnachten of rusten in de bivakhutjes Marco Crippa of Giuseppe Lampugnani op 3860m, zo’n 600m onder de top. Dit zijn zeer basic hutten en zijn ook geschikt in geval van nood: weer dat plotseling omslaat, om psychische of fysieke redenen niet meer omhoog kunnen etc. Een andere route omhoog gaat over de gletsjer bij de Brouillard-bergkam. Deze route vraagt ook ervaring met stijgijzers.

Picco Luigi Amedeo

Dit is ook leuk!