De Grandes Jorasses is een berg van 4208m hoog en is onderdeel van het Mont Blancmassief. Een groot gedeelte van de berg bestaat uit de Planpincieux-gletsjer. Deze gletsjer ligt op het drielandenpunt van Zwitserland, Frankrijk en Italië. Vanuit Italië is het zicht op de Grandes Jorasses het beste. De bergkam zelf ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië.

De bergkam bestaat uit zes toppen en heeft een lengte van een kleine kilometer. De hoogste top is de Punta Walker. Deze top werd bereikt in 1868 door Horace Walker, naar wie de top dus ook vernoemd is. De Punta Whymper (4184m), de Punta Croz (4110m), de Punta Elena (4045m), de Punta Margherita (4065m) en de Punta Young (3995m) zijn de andere toppen.

Grandes Jorasses beklimmen

Natuurlijk kan deze bergkam met zijn zes toppen ook beklommen worden. Dit kan vanuit Frankrijk en vanuit Italië. Het is noodzakelijk dat je ervaring hebt met bergbeklimmingen, want technisch is deze berg veeleisend en vraagt een ijzeren conditie. De route gaat namelijk over ijs, stenen en een gletsjer. Daarnaast zorgt de 1200m hoge noordzijde voor de nodige uitdaging. Ook de hoogte van de berg zelf maakt een beklimming niet altijd even makkelijk, want je kunt hoogteziekte krijgen.

Vanaf de Italiaanse kant van de Grandes Jorasses is de top/zijn de toppen via de Boccalatte-hut te bereiken. Deze hut ligt op 2803m hoogte en is voorzien van een keuken en slaapplaatsen voor 24 personen. Stroom wordt opgewekt via zonne-energie. Er loopt een groot aantal routes via deze hut en je kunt hier overnachten op weg omhoog of omlaag. Routes op de Rochefort graat, verschillende routes op de noordzijde en de oostzijde komen langs deze hut.

Er zijn ook genoeg mensen die met ski’s omhoog lopen. Deze laten ze voor hun toppoging met hun tent en zware spullen op de berg achter. Ze klimmen vervolgens omhoog naar de top en op de weg terug pikken ze hun spullen op en skiën naar beneden. Daarnaast zijn er klimmers die proberen snelheidsrecords te verbreken, zoals Dani Arnold die probeert een record op de beklimming van de noordzijde van de Grandes Jorasses te zetten. Bekijk in onderstaande video hoe hem dat afgaat.

Dit is ook leuk!