De Gran Paradiso is een berg van 4061m hoog en ligt geheel in Italië. De berg ligt in het Nationaal Park Gran Paradiso, vernoemd naar deze berg. Dit Nationaal Park werd in 1922 opgericht om het natuurgebied rondom de berg te beschermen. In dit nationale park kun je je geluk op als je houdt van wandelen, alpenweiden, bossen, bergtoppen met eeuwige sneeuw en meertjes. Wie weet kom je tijdens het wandelen ook nog gemzen en alpensteenbokken tegen, want die wonen hier.

Als je geen held bent of een bergbeklimmer dan kun je via verschillende organisaties een rondje Gran Paradiso doen. Maar uiteraard kun je ook de top van de Gran Paradiso beklimmen. Zo is de Mountain Network slechts één van de aanbieders die met een groep (onervaren) klimmers naar de top gaat.

Gran Paradiso beklimmen

Als je de Gran Paradiso op gaat, kun je er bijna niet omheen: gletsjers! Op deze berg liggen maar liefst vier gletsjers. Hierdoor moet je met stijgijzers kunnen lopen. Als je al ervaring hebt, is dat natuurlijk een eitje.

Vrijwel de meeste beklimmingen starten in Valsavarenche. Hier kun je voldoende eten en drinken voor de tocht inslaan. Vanuit hier loop je naar één van de twee bivakken: rifugio Vittorio Emanuele of rifugio Frédéric Chabod. De bivak Vittorio Emanuele heeft dezelfde naam als een voormalige Italiaanse koning. Het is een grote bivak, met slaapplaatsen voor meer als 150 mensen. Je slaapt daar in stapelbedden in een slaapzaal op een hoogte van 2735m. Handig om te acclimatiseren! Je kunt ook slapen in de bivak Frédéric Chabod op 2750m.

Deze beide hutten zijn vervolgens het startpunt voor de beklimming van deze berg. Op de gletsjers wordt er wat techniek gevraagd. En vlak onder de top moet je wat ervaring hebben met zekeren. De richels zijn zeker niet breed en het is de enige route naar de top. Je moet hier dus regelmatig even wachten tot iemand voorbij is. Eenmaal op de top heb je een geweldig uitzicht op het Nationaal Park Gran Paradiso en op omliggende bergtoppen. Bekijk onderstaande video om een beeld te krijgen van hoe freaky smal die top is.

Dit is ook leuk!