De Piz Zupò is een berg in Italië van 3996m hoog. De naam van de berg is in lokaal dialect. Zupo is afgeleid van het woord Zuper. Dit woord betekent ‘verstopt’ of ‘verborgen’. De top ligt verscholen en is vanaf de noordkant van de berg nauwelijks zichtbaar, omdat de berg tussen de Piz Bernina, de Piz Argient en de Bellavista ligt, op de grens bij Zwitserland.

De Piz Zupò beklimmen

De Piz Zupò ligt in het Bernina massief. Je kunt de berg beklimmen vanuit Italië en vanuit Zwitserland. Via Italië is de meest begaanbare route ook de start voor de alle andere toppen in het Bernina massief. Die route gaat langs de bivak Marinelli, ook wel Marinelli Bombardieri. Deze berghut ligt op 2813m hoogte en werd in 1880 gebouwd. In deze berghut zijn slaapplaatsen voor 160 mensen en is in het wintersportseizoen ook een uitgangspunt voor skiërs en snowboarders.

Vanaf Zwitserland gaat de route naar de top over de Morterarsch-gletsjer. Het beginpunt voor een beklimming vanaf deze kant van de Piz Zupò is de berghut Chamanna da Diavolezza. Je kunt deze hut bereiken met een kabelbaan. De beklimming start dan op een hoogte van 2975m, een kleine kilometer onder de top.

Dit is ook leuk!