In de Berchtesgadener Alpen, in Duitsland, ligt de Watzmann. Deze berg is 2713m hoog. De berg heeft meerdere toppen. De hoogste top is dus 2713m hoog en heet de Großer Watzmann. De lagere toppen heten de Watzmannfrau (Kleiner Watzmann 2307m) en de Watzmannkinder (kinderen). In augustus 1800 bereikte Valentin Stanič voor het eerst de top.In deze blog kun je meer lezen over een beklimming uit 2016.

Legende van de Watzmann

De Watzmann is de trekpleister van het gebied Berchtesgaden, maar was ook inspiratiebron voor de Watzmannlegende. De Duitse schrijver van Duitse volkssprookjes Ludwig Bechstein heeft de legende opgeschreven. Je kunt het verhaal hier in het Duits lezen, maar vrij vertaald gaat het verhaal zo:

Lang geleden woonde er een koning in het gebied van Berchtesgaden. Hij was een vreselijke koning, slecht voor zijn volk en buitte hen en het land en alles wat erop leefde uit. Hij zou bloed hebben gedronken als moedermelk. Net als hij waren ook zijn vrouw en kinderen wreed en boosaardig. Dag en nacht hield hij zich bezig met de jacht en verwoestte ermee de bossen, de dieren, de hoop van het volk.

Op een dag raakt hij in conflict met een boerengezin. Met veel kabaal kwam hij op het grondgebied van dit gezin en de waakhond sloeg aan. De hond blafte en gromde naar de koning. Zijn reactie daarop was het doden van de waakhond: hij stuurde er zijn roedel jachthonden op af. Ze vielen ook het jongste kind van het boerengezin aan. De vader doodde één van de jachthonden, omdat hij zijn kind wilde redden. Daarna stuurde de koning de jachthonden op de rest van de familie af. Vlak voor zijn dood, sprak de boer een vloek uit over de koning: hij vroeg God de koning en zijn familie in steen te veranderen. Dit gebeurde: de aarde spuwde vuur en de familie veranderde in steen.

Watzmann beklimmen

De Watzmann is een vrij populaire berg, waardoor het behoorlijk druk kan zijn op de berg. Gelukkig geldt dit alleen voor delen van de berg. Er zijn verschillende routes omhoog. Wanneer je alleen een lekker hapje wilt eten en wilt genieten van het kijken naar de top, hike je vanuit het dal naar het Watzmannhaus op 1930m. Als je verder omhoog wilt kun je vanuit het Watzmannhaus naar de Hocheck (2651m). Dat is één van de toppen van deze berg. Je kunt deze bereiken via stalen kabels en een rotsachtig steil pad. Vlak onder de top ga je gezekerd omhoog en deze route is zeker niet voor mensen met hoogtevrees geschikt. Een andere route die je op de Watzmann kunt doen is de Watzmanngraat. Via de graat doe je alle toppen aan. Hiervoor heb je zeker klimervaring nodig: je moet goed weten waar je je voeten zet, je moet je kunnen zekeren en geen last hebben van hoogtevrees. De graat kan erg smal zijn en er is ook kans op steenslag. Bij steenslag komen er stukken steen naar beneden vallen/rollen via de bergwand. Een laatste route omhoog gaat via de oostwand. Die want is 1800m hoog en via de oostwand bereik je de zuidelijke top van de berg. Deze route is erg gevaarlijk en er zijn ook een groot aantal mensen overleden tijdens hun klim omhoog.

Denk je van: ook zonder ervaring ga ik de uitdaging aan en ga ik de Watzmann beklimmen? Dat kan met bijvoorbeeld een gids. In onderstaande video zie je de beklimming van een beginner die de graat oversteekt. Af en toe zie je wel wat freaky momentjes en krijg je een goed beeld van hoe zwaar en gevaarlijk de beklimming kan zijn.

Dit is ook leuk!