La Meije is een 3984m hoge berg in Frankrijk. De berg is net als de Barre des Écrins onderdeel van het bergmassief Écrins. De berg springt in het hoog, omdat deze drie toppen heeft. De hoogste top van La Meije heet Grand Pic de la Meije. Op 16 augustus 1877 stonden Pierre Gaspard en zijn zoon als eersten op de top, samen met Emmanuel Boileau de Castelnau.

La Meije

Onderaan deze prachtige berg ligt het dorpje La Grave. Dit dorpje is zeer bekend bij wintersporters. Vanuit het dorp gaat er een kabelbaan omhoog de berg op. Echter zijn de pistes en de off-piste gebieden alleen geschikt voor zeer gevorderde skiërs en snowboarders. In de omgeving van de berg kun je ook prachtig wandelen en om je heen van de bergtoppen genieten. La Grave is ook het uitgangspunt voor veel bergbeklimmers die de top van La Meije willen bereiken. De kabelbaan van La Grave gaat naar een hoogte van 3200m, naar één van de gletsjers van La Meije. In de gletsjer is ook een grot uitgehouwen waar je ijsscultpuren kunt bekijken.

La Meije beklimmen

Veel bergbeklimmers reizen dus af naar het stadje La Grave om de top van La Meije te bereiken. Velen van hen gaan een stuk met de kabelbaan omhoog tot een hoogte van 2416m. Dit is een tussenstation van de kabelbaan en heet Gare du Peurou d’Amont. Vervolgens klim je door naar de Brèche de la Meije op 3357m. Dit is een bergpas. Vanaf daar daal je een stuk af naar de bivak Du Promontoire op 3082m. Om de Brèche te bereiken moet je over de gletsjer La Meije heen. In deze bivak kun je bijkomen van het eerste deel van de klim door te overnachten.

De dag erna kun je vanaf de bivak naar de top klimmen. Hier wordt de tocht ook uitdagender. Eerst steek je de gletsjer Tabuchet over richting de Dos d’Âne en vervolgens steek je de Carré gletsjer over. Deze gletsjer is behoorlijk steil en er ligt veel ijs op. Eenmaal bij de top word je begroet door het Madonnabeeld en kun je erna afdalen. Je kunt dezelfde route terug gaan of via de Traversée des Arêtes afdalen. Tijdens deze afdaling moet je door een couloir heen en over een graat en daarna over de L’Homme gletsjer. Kort daarna bereik je de bivak d’Aigle op 3440m. De rest van de afdaling volgt de route richting Pont des Brebis op 1662m en dan naar La Grave zelf.

In onderstaande video kun je een beklimming naar de top van deze prachtige berg bekijken.

Dit is ook leuk!