De Aiguille du Midi is een berg in Frankrijk van 3842m hoog. De berg ligt vlakbij de Mont Blanc, de hoogste berg van Frankrijk. Het is een erg populaire berg, vooral omdat je met een kabelbaan naar de top kunt en vanaf daar prachtig uitzicht hebt op de Mont Blanc en andere omliggende bergtoppen. Op 4 augustus 1818 tonden Jacques Balmat en Antoni Malczewski als eersten op de top.

De Aiguille du Midi beklimmen

Je kunt de top van de Aiguille du Midi dus bereiken. Dat kan op twee manieren. De luie manier is via de kabelbaan. De uitdagende manier is natuurlijk om de top zelf en op eigen kracht te beklimmen. De meeste mensen kiezen waarschijnlijk voor de kabelbaan. Superhandig ook. Die kabelbaan staat er al sinds 1955. Je vertrekt vanaf Chamonix op 1038m hoogte. De eerste stop is op 2317m en heet Plan d’Aiguille. Daar heb je de mogelijkheid om uit te stappen. Er zijn dan meerdere opties. Zo kun je naar het meer Lac Bleu wandelen, afdalen naar Chamonix of een wandeling van zo’n 2,5 uur maken op de Grand Balcon Nord. Bij deze wandeling heb je een fantastisch uitzicht op de gletsjer van Pèlerins. Ook kun je via deze route starten met een beklimming van de Mont Blanc. Genoeg mogelijkheden dus!

Wil je nog verder naar de top van de Aiguille du Midi? Stap dan over op de volgende kabelbaan. Daarmee ga je naar 3777m en kun je lekker wat gaan drinken en eten in het restaurant en het café. Je kan er ook lekker buiten zitten en genieten van het uitzicht. En je kunt nóg hoger. Er is namelijk een lift die je nog 66m hoger brengt. Zo vlak onder de top kun je ook nog een glazen ruimte in, waar je aan alle kanten glas om je heen hebt, ook onder je. Je kunt dan zo’n duizend meter de diepte in kijken. Brrrr, ik krijg hoogtevrees. Ook is er daar een restaurant Le 3842 waar je decadent uit eten kunt.

Als je puur op eigen kracht naar de top wilt, kan dat natuurlijk ook. Die klim kan starten in Courmayeur in Italië. Daar neem je de kabelbaan naar Pointe Helbronner en begin je de klim. Pointe Hellbronner ligt al op 3462m hoogte. De top van de Aiquille du Midi ligt ongeveer vijf kilometer verder. Een beklimming van de berg is zeker geen eitje. Je moet ervaring hebben met ijsklimmen en dat dus soms bijna verticaal omhoog. Er zijn geweldige filmpjes op YouTube te vinden. Bekijk er hier eentje.

Dit is ook leuk!