Over de Mount Everest is al zo ontzettend veel geschreven. Maar wordt het ooit saai? Nee, natuurlijk niet! De Mount Everest is de hoogste berg op deze planeet en wordt langzaamaan steeds hoger. Momenteel is de hoogte van de berg 8850m. De berg ligt op de grens van Nepal en Tibet en kan van beide kanten worden beklommen. Op 29 mei 1953 stonden Tenzing Norgay en Edmund Hillary als eersten op de top (toen nog 8848m hoog). Er zijn ook twijfels of zij wel de eersten waren en niet George Mallory en Sandy Irvine in 1924. Hier zijn (nog) geen directe bewijzen voor gevonden. In een speciaal nummer van National Geographic over de Everest staat een artikel waarin een team probeert in hun voetsporen te treden. Zo proberen ze te ontdekken of de top in 1924 als eerste werd bereikt in plaats van 1953.

Mount Everest beklimming

Een beklimming naar de top van de Mount Everest is een hell of a job! De berg staat bekend als één van de dodelijkste bergen. Dat houdt in dat er veel mensen overlijden tijdens hun weg omhoog of omlaag. Er gebeuren ook vele ongelukken op de Khumbu-gletsjer. Deze ligt net boven Base Camp en bij de beklimming naar de top moet je er langs. Meerdere keren zelfs.

Een beklimming van de Mount Everest begint allereerst met het hebben van een enorme berg (haha) geld. Je kunt zo low budget maken als je het maar wilt, maar dan nog ben je minimaal 20.000 euro kwijt. Een all-inclusive beklimming kan oplopen naar 60.000 euro. Veel beklimmers laten zich dan ook sponsoren om de kosten te drukken. De kosten worden opgebouwd uit: klimvergunning, kosten voor personeel (koks, gidsen, dragers, sherpa’s), materiaal (touwen, stijgijzers, tent, slaapzak, radiocommunicatie, medische hulpmiddelen) transport en overnachtingen.

Als je een expeditie naar de top van de Everest doet dan start de reis vanaf Nepalese kant vrijwel altijd in Kathmandu. Vanuit daar vlieg je naar Lukla in een miniscuul vliegtuigje en loop je in een dag of 8 (inclusief acclimatiseren aan de hoogte) naar Everest Base Camp op 5364m. Voor iedereen die denkt: dat doe ik wel ff, nee dat doe je niet ff. Zelfs een expeditie naar Base Camp is fysiek al loodzwaar heb ik persoonlijk ervaren. En ik was in goede gezondheid en had nauwelijks last van hoogteziekte. Dus staat Everest Base Camp op je bucketlist? Vlieg dan snel naar Nepal en laat je droom uitkomen!

Naar de top van de Everest

Als je echt naar de top wilt, begint het avontuur na aankomst in Base Camp pas echt. Gedurende een maand zul je deelbeklimmingen gaan maken naar de verschillende kampen om te acclimatiseren aan de hoogte. Hoogteziekte ligt continu op de loer en is regelmatig de doodsoorzaak van klimmers hoog op de berg. Het kan zeer plotseling optreden en de klachten zijn kortademigheid, hoofdpijn, misselijk, moe, niet willen eten, overgeven en in ernstige gevallen longoedeem en hersenoedeem.

Een gangbaar schema ter voorbereiding van de toppoging maakt deelbeklimmingen van Base Camp naar Camp 1 (5900m), 2 (6400m) en 3 (7300m) met overnachtingen en rustdagen op verschillende hoogtes. Vervolgens daal je weer af naar Base Camp. Na dagen rusten en bij goed weer wordt de poging naar de top gepland en klim je eerst naar Camp 3 en slaap je daar. De volgende dag klim je naar Camp 4 (7950m) en krijg je zuurstof en en een zuurstofmasker. Een toppoging begint vaak midden in de nacht, het is dan ijzingwekkend koud, maar wel veiliger. Zodra de zon schijnt, smelt ijs en sneeuw en kunnen er lawines ontstaan. Op de berg kan er verder extreem weer zijn, stormachtig weer. Meer daarover lees je hier. Via de South Col klim je verder naar de South Summit richting de Hillary Step, een zeer zware ‘stap’ omhoog richting de top. Eenmaal op de top heb je uitzicht over de Himalaya en kun je Tibet in kijken. Daarna zul je zo snel mogelijk weer moeten afdalen.

Films, boeken en documentaires

Over een rampzalige expeditie in 1996 is een boek geschreven door Jon Krakauer, een journalist die zelf ook mee klom. Dit boek Into thin air geeft een geweldige inkijk in hoe verraderlijk de berg, het weer en hoogteziekte zijn. De bioscoopfilm Everest uit 2015 is gebaseerd op dit boek. Verder kun je op internet zo gigantisch veel artikelen en informatie lezen van bergbeklimmers en wetenschappers over deze berg. Op YouTube kun je tig documentaires en series bekijken. Een hele vette serie is Everest Beyond the Limit. Ieder seizoen gaat er een groep mensen omhoog naar de top en je ziet wie het haalt en wie niet.

Weten jullie nog, 2019, die iconische foto van mensen in de file vlak onder de top van de Mount Everest? Het was een rampzalig jaar met veel doden, 11. In dat jaar stond de Nederlandse Daphne de Jong op de top. Een documentaire over haar kun je hier bekijken.

Dit is ook leuk!