De Manaslu is een berg in Nepal van 8156m hoog. Er zijn slechts zeven bergen ter wereld die hoger zijn dan deze, waaronder de Mount Everest natuurlijk. De berg Manaslu ligt nabij de Annapurna en de Machapuchare. De meeste trekkings naar deze berg worden vanuit de stad Gorkha of Arughat georganiseerd. Op 9 mei 1956 stonden er als eerst mensen boven op de top. Dit waren sherpa Gyaldzen Norbu en de Japanners Toshio Imanishi, Minoru Higeta en Kiishiro Kato.

Manaslu

De Manaslu beklimmen

Wil je de Manaslu zien of wil je ook naar de top? Er zijn veel mogelijkheden om dit te doen. Zo kun je, als je niet van plan bent om je leven te wagen, een trektocht rondom de berg maken. De berg ligt in een restricted area en je hebt een vergunning nodig om in dit natuurgebied als toerist te mogen rondlopen. Als je het geld ervoor over hebt, kom je terecht in een gebied waar de tijd stil heeft gestaan. Je vindt hier namelijk nog de authentieke dorpjes, cultuur en natuur. Dit is een heel verschil met bijvoorbeeld de Everest regio, die jaarlijks door veel meer toeristen wordt bezocht.

Een trekking rondom deze geweldige berg duurt zo’n twee weken, is gemiddeld 177km lang en is zeker niet makkelijk. Op deze route loop je een deel van de zouthandelsroute, direct langs de rivier Budhi Gandaki. In filmpjes die ik op YouTube zag over deze trekking zie je hoe smal de paadjes langs deze rivier zijn en hoe hard het water stroomt. Al gelang het seizoen waarin je de trekking doet, heb je ongetwijfeld te maken met sneeuw en kou. Daarnaast ga je behoorlijk de hoogte in. Zo is de Larkya La pas 5135m hoog. De route is extreem afwisselend: over hangbruggen, over steile, smalle paadjes met diepe afgronden, door dorpjes, langs rivieren en watervallen. Ben je benieuwd geworden? Check dan de onderstaande video. Uiteraard kan je ook naar de top, maar daar heb je veel klimervaring voor nodig, onder meer met klimmen op grote hoogte, op ijswanden en onder extreme weersomstandigheden.

Dit is ook leuk!