De Cho Oyu is een berg op de grens van Nepal en Tibet en is 8201m hoog. De berg ligt op een kleine 30km bij de Mount Everest vandaan. Als je dus een wandeltocht maakt in de Everest regio, dan zul je ongetwijfeld ook de Cho Oyu te zien krijgen. Op 19 oktober 1954 werd de top als eerste bereikt. Herbert Tichy stond op de top. Je kunt de berg vanuit Nepal en vanuit Tibet beklimmen. Veel bergbeklimorganisaties zoals Adventure Consultants claimen dat deze berg een ‘makkelijke’ 8000er is, een stukje makkelijker dan de Everest dus.

Cho Oyu

Cho Oyu beklimmen

Waarom is die beklimming dan ‘makkelijk’? Dat zit hem meer in de technische uitdaging: die is er in deze berg dus niet tot nauwelijks. De sneeuw op deze berg is goed en de berg is ook in trek voor wintersport. Nooit geweten! Uiteindelijk is het beklimmen van een berg hoger dan 8000m in the end natuurlijk niet heel makkelijk. Heb je al aan hoogteziekte gedacht? Dat kan al optreden vanaf 2500m hoogte en je kunt daar behoorlijk ziek van worden en in erge gevallen zelfs aan overlijden. Acclimatiseren aan de hoogte is dus de key!

Waar je voor Everest Base Camp eerst dagen moet lopen om die te bereiken (of natuurlijk met een helikopter gaat), kun je vanaf Kathmandu met een jeep naar Cho Oyu basecamp rijden, handig! Je kan de top ook beklimmen vanuit Tibet. Het basecamp daar is ook met een jeep te bereiken. De weg is natuurlijk niet zoals je in Nederland gewend bent, en je bent lang onderweg. Ook is het verstandig om de tijd te nemen om te acclimatiseren voordat je in basecamp aankomt.

Hoe dan ook, ga je mee op expeditie naar de top aan de Nepalese of Tibetaanse kant, dan heb je een vergunning nodig. Je kunt opgepakt worden als je zonder vergunning omhoog wilt. De meeste beklimmingen zijn vanuit Tibet. De westelijke wand is het populairst. Op de berg zijn een aantal kampen waar je acclimatiseert aan de hoogte of van waaruit je een toppoging doet. Zo ligt basecamp op 5573m en klim je via kamp 1 (6400m), 2 (7050m) en 3 (7500m) naar de top. Er zijn mensen die zonder extra zuurstof naar de top klimmen, maar als je meegaat met een expeditie kun je natuurlijk voor extra zuurstof kiezen. Bekijk een video van een expeditie uit 2009 hieronder!

Dit is ook leuk!