Ama Dablam is een berg in Nepal en is 6812m hoog. De berg ligt in dezelfde regio als de Mount Everest, de regio Kumbu. De gletsjer op de Everest heet ook Kumbu. Tijdens een trekking in de Everest regio zie je de berg vanuit verschillende hoeken. De twee toppen springen duidelijk in het oog. De naam Ama Dablam betekent in die regio moeders ketting. Op 13 maart 1961 werd de top als eerste bereikt. Mike Ward, Wally Romanes, Barry Bishop en Mike Gill waren de gelukkigen.

Ama Dablam

De Ama Dablam beklimmen

De meeste klimmers starten hun tocht naar de Ama Dablam in Nepal. Je vliegt van Kathmandu naar het plaatsje Lukla op zo’n 2800m hoogte in de bergen. Dit is een minuscuul vliegtuigje waar je álle bewegingen en windvlagen voelt. Er wordt alleen gevlogen met goed zicht. In het verleden zijn er regelmatig ongelukken gebeurd. Lukla airport wordt dan ook gezien als één van de gevaarlijkste vliegvelden ter wereld. Vooral door het onvoorspelbare weer in de bergen en de schuine én zeer korte landingsbaan van maar 300m. In plaats van te vliegen, kun je ook in twee weken hiken. Het bijkomend voordeel is dat je langzaamaan acclimatiseert aan de hoogte.

In de maanden oktober en november kun je het beste klimmen. Vanuit Pangboche loop je eerst naar het base camp. Deze ligt op 4600m hoogte. Vanuit base camp kun je verder klimmen naar kamp 1 (5650m) en naar kamp 2 (6000m). Als je hoger gaat dan kamp 1 zorg er dan voor dat je touwen mee hebt, want zonder ga je niet boven komen. Daarnaast heb je best wat technische skills nodig. Voor sommige klimmers is een derde kamp op 6277m ook nog wenselijk, maar dit is niet meer dan een paar op elkaar gepropte tentjes op smalle richels. Tussen kamp 1 en 2 ligt een behoorlijke uitdaging die de Yellow Tower heet. De volgende Tower, de Grey Tower bevindt zich tussen kamp 2 en 3 en is ook pittig. Vanaf kamp 3 is het nog 3 tot 4 uur omhoog naar de top.

In totaal duurt een expeditie vanaf dag 1 tot en met de dag van de toppoging zo’n 25 dagen. Als je een kijkje wilt krijgen in zo’n expeditie en hoe vet deze berg eruit ziet, bekijk dan onderstaande documentaire!

Dit is ook leuk!