Lhotse is een berg van 8516m hoog. De ene kant van de berg ligt in Nepal en de andere kant in Tibet. Je kunt de berg dan ook vanuit beide landen beklimmen. Lhotse is de op vierde hoogste berg in de wereld. De drie hogere zijn Mount Everest, K2 en Kangchenjunga. Degenen die als eersten de top bereikten, waren Ernst Reiss en Fritz Luchsinger. Dat gebeurde op 18 mei 1956. Wim Smets is de eerste Belg die de berg beklom, lees hier zijn verslag.

Lhotse beklimmen

Lhotse ligt pal naast de Mount Everest, eigenlijk ligt de berg er zelfs aan vast. Dat is wel handig. Doordat de Everest regio zo ontzettend populair is bij wandelaars en bergbeklimmers, is de berg goed te bereiken. Als je genoeg geld hebt, kun je meteen vanaf de Nepalese hoofdstad Kathmandu met een helikopter naar Everest Base Camp vliegen op 5364m. Als je minder geld te besteden hebt en vooral rustig wilt acclimatiseren aan de hoogte, vlieg je naar Lukla. Vanaf daar wandel je in een dag of 8 (vaak inclusief twee acclimatisatiedagen) naar Everest Base Camp.

Het is behoorlijk pittig om vanaf Lukla naar EBC te lopen. Door de grote hoogte en het continue stijgen en dalen (Nepali flat), merk je wel wat minder zuurstof in de lucht met je lichaam doet. Zodra je het gehucht Gorak Shep bent gepasseerd, loop je langs de morene Khumbu gletsjer en zie je in de verte al de gekleurde tentjes van EBC liggen.

Vanaf EBC begint het acclimatiseren en worden er deelbeklimmingen gemaakt om te gaan wennen aan de grote hoogte. Dat is ook wel nodig, want hoogteziekte ligt altijd op de loer: geen eetlust, knallende koppijn, overgeven en in erge gevallen hersen- of longoedeem. Bij hoogteziekte moet je direct afdalen.

Oké, terug naar Lhotse. Op je weg omhoog kom je langs dezelfde kampen en uitdagingen als wanneer je naar de top van de Mount Everest gaat. Allereerst moet je voorbij de Khumbu gletsjer, een enorm gevaarlijke plek, helemaal als de zon gaat schijnen. Door het smeltende ijs, kunnen er stukken ijs in elkaar storten, huizenhoge brokken ijs afbreken en klimmers mee nemen in de diepte. Na de gletsjer volgen kamp 1 (6100m), kamp 2 (6600m), kamp 3 (7200m) en kamp 4 (7900m). Daar waar alle Everest-gekkies naar links gaan, de schouder op, gaan de Lhotse-fanaten rechts omhoog.

Een indrukwekkend onderdeel van de klim is de Lhotse wand, een ijswand van 1125m hoog, met een klimhoek van 40 tot 50 graden. Ook kom je hier de Yellow Band en de Geneva Spur tegen. Deze zorgen voor wat afwisseling in de ijswand. De Yellow Band is ook vaak een punt om ‘aan te tikken’ tijdens een acclimatisatieklim, waarna er weer wordt afgedaald naar een lager gelegen kamp.

Er zijn overigens niet alleen mensen die omhoog klimmen en daarna weer klimmend naar beneden gaan. Nee, er zijn ook mensen die omhoog klimmen en naar beneden skiën! Dat deden Hilaree Nelson en Jim Morrison. Vanaf de top van Lhotse skieden zij helemaal naar beneden tot kamp 1.

Dit is ook leuk!