De Wildspitze is een berg in Oostenrijk en is 3768m hoog. De berg ligt in het westen van Oostenrijk in het Ötztal. De Wildspitze is maar een paar meter lager dan de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. De berg heeft twee toppen, de noord- en de zuidtop, waarvan de zuidtop de hoogste is. In 1848 stond Leander Klotz als eerste op de zuidtop (3768m) en 13 jaar later wist hij ook de noordelijke top (3765m) te bereiken.

Wildspitze

De Wildspitze beklimmen

Als je de ambitie hebt om de top van de Wildspitze te bereiken of er in ieder geval dichter in de buurt te komen, dan kan dat! Er zijn meerdere routes omhoog naar de top. Voor de normale routes is de zomerperiode de beste tijd. Er worden dan ook veel beklimmingen met gids gedaan, want echt alleen naar de top, zeker zonder ervaring, is zeer af te raden. Op de berg zijn twee gletsjers (de Mitterkar en de Taschachferner gletsjer). Om deze over te steken heb je dus ervaring met het beklimmen en oversteken van gletsjers nodig. Daarvoor heb je o.a. stijgijzers, touwen en een ijsbijl nodig.

Op en om de berg heen zijn meerdere berghutten te vinden: de Breslauer hut, de Braunschweiger hut en de Vernagt hut. Vaak is zo’n hut de start van een beklimming. Je kunt daar doorgaans goed eten en slapen, voordat je aan je tocht omhoog begint. Als je vanaf zo’n berghut naar de top van de Wildspitze wilt, kost dat zo’n twee dagen. Een voorbeeld van zo’n tocht start in het plaatsje Vent. Je kunt dan een stukje omhoog met de kabelbaan richting de Breslauer hut. Vanaf daar is gaat de route over de Mitterkarjoch naar de top.

Als je al verder omhoog wilt, zonder al te veel moeite te doen, kan je ook met de kabelbaan naar het hoogste station van de Glacier Express. Vanuit het Pitztal ga je met de kabelbaan naar een hoogte van 3440m. Je bereikt daar het hoogste uitkijkpunt van Tirol. Het is net zoiets als bij de Zugspitze, een modern gebouw met restaurant en uitkijkplatform. Vanaf daar kun je in een uur of drie de top bereiken. Een andere populaire route is via de noordwand. Daarvoor moet je ervaring hebben met alpine klimmen. Wil je een gaaf verslag van een beklimming lezen? Dat kan hier.

Dit is ook leuk!